ÜNİVERSİTE TERCİHİNDE MESLEK SEÇİMİNE DİKKAT

ÜNİVERSİTE TERCİHİNDE MESLEK SEÇİMİNE DİKKAT

2017 yılında üniversiteli olmak isteyen gençler, geçtiğimiz aylarda YGS’ye ve LYS’ye girdiler. Geçtiğimiz günlerde de puanlarını öğrenme heyecanı yaşayan gençleri, Temmuz ayında da tercih dönemi bekliyor. Doğru tercihin en az sınav başarısı kadar önem taşıdığına dikkat çekilerek, sınavların tamamlanmasından sonra gençlerin ve ailelerinin iyi bir inceleme çalışması yapması tavsiye edildi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Atayalvaç Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd.Doç.Dr. Bülent ÖZGÜL, sınavlara hazırlanan gençlerin yönlendirilmesinde mesleklerle ilgili bilgilenmenin önemine dikkat çekerek, “Ülkemizde son on yılda yapılan yatırımlarla üniversite sayısının istenen seviyelere doğru ulaşması ve üniversite eğitimi almak isteyen gençlere geniş bir seçenek imkanı sunan bölüm sayısına ulaşılması büyük önem taşıyor. Bu gelişime karşın, üniversite eğitimi almak isteyen gençlerimizin doğru tercih yapmak için bu bölümleri ve bu bölümleri tamamladıktan sonra yapmaya aday olacakları meslekleri iyi incelemeleri gerekir. Bu nedenle, gençlerimizin bu tercihleri yaparken ömür boyu çalışacakları mesleklerin durumları, gelecekleri, iş bulma konusunda sağlayacakları avantajları doğru öngörmeleri lazım. Bunun için de doğru kaynaklardan doğru bilgilerle hareket etmekte fayda var. Ülke genelindeki işsizlik rakamlarıyla ilgili yapılan araştırma verilerine baktığımızda tüm işsizler içinde üniversite mezunu işsizlerin oranı dörtte bir civarındadır. Bu ciddi bir rakamdır. Bu rakamları aşağıya çekmenin önemli adımlarından biri doğru meslek seçimi olacaktır. Bu konuda, özellikle gençlerimizin mesleki eğitim kuruluşları ve onların sundukları olanakları dikkate almasında büyük fayda bulunuyor. Tüm sınava giren gençlerimizin ve ailelerinin tercih dönemine kadar bu konuyla ilgili bilgi toplamaya devam etmeleri faydalı olacaktır. Bu konuda, sadece okulların rehberlik birimleriyle sınırlı kalmamalı, üniversitelerden, meslek kuruluşlarından bilgi toplama yöntemi tercih edilmeli. Özellikle, internet ortamında karmaşık ve güvensiz bilgilere itibar edilmemeli.” dedi.

 

SAĞLIK ALANINDAKİ İHTİYAÇ GENÇLER İÇİN YÖNLENDİRİCİ OLABİLİR

Türkiye’nin sağlık alanında çok ciddi bir merkez haline geldiğine dikkat çeken Özgül, “Ülkemizdeki sağlık yatırımları, sadece ülke içinde değil, Ortadoğu bölgesi, Türk dünyası ve son dönemlerde Avrupalı hastaları da Türkiye’ye çekme yönünde dikkat çekici hale gelmiştir. Türkiye’de sağlık sektörünün en az yıl yirmi yıl daha büyüme ivmesine sahip olacağı öngörülmektedir. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, pek çok alanda ciddi sayıda nitelikli sağlık elemanına ihtiyaç duyulmaktadır. Aynı şekilde YÖK, İŞKUR ve çeşitli kuruluşlar tarafından yapılan çalışmalar, bu ihtiyacı doğrulamaktadır. Bu konuda da, ihtiyaç olan alanlar ile artık doygunluğa ulaşılan alanları iyi ayırt etmek gerekmekte. Özellikle sağlık teknikeri ihtiyacının yoğunlaştığı belli bölümleri ön plana almak çok daha akılcı görülüyor. Türkiye’de sadece devlete ait sağlık kuruluşlarındaki istihdam olanaklarını göz önünde bulundurmak yanıltıcı olabilir. Çünkü sağlık sektöründeki özel yatırımlar ciddi boyutta ve gelecekte de büyük oranda artış gösterecektir. Dolayısıyla sağlık sektöründe bir meslek edinmek, gençlerimiz için doğru tercihler arasında yer alacaktır. Sağlık sektöründe uzun yıllar istihdam sorunu yaşanması beklenmemektedir.” dedi.

 

ATAYALVAÇ SAĞLIK HİZMETLERİ MYO İKİ BÖLÜMLE EĞİTİME BAŞLIYOR

Hayırsever desteğiyle yapılan ve Eylül ayında ilk öğrencilerini kabul edecek olan Süleyman Demirel Üniversitesi Atayalvaç Sağlık Hizmetleri MYO ile ilgili de bilgi veren Özgül, “Okulumuz değerli hayırseverimiz Dr. Gevher Türkan Berkand Atayalvaç’ın bağışlarıyla yapılmış olup, bu yıl eğitim ve öğretime başlayacaktır. Okulumuz, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında İlk ve Acil Yardım Programı’na 30, Fizyoterapi Programı’na 50 öğrenci alarak faaliyete başlayacaktır.

İlk öğrencilerini Eylül 2017’de alacak okulumuzda, resmen kurulduğu Ocak 2016’dan bu yana, okulun fiziki imkanlarının tamamlanması, derslik ve laboratuvarların oluşturulması, akademik kadrosunun görevlendirilmesi çalışmalarını adım adım tamamlamıştır. Her iki programımızda her biri alanlarında uzman, akademik açıdan yeterli ve 2 ila 5 yıl arasında hastanelerde çalışma deneyiminde 3’er, toplamda 6 öğretim elemanımız bulunmakta olup, eğitim ve öğretim plan ve materyalleri de hazırlanmış durumdadır. Oluşturulan laboratuvarlarımızla, eğitimimiz tamamen uygulamaya dayalı olarak gerçekleştirilecektir. Devlet hastanelerimizin yanı sıra, özel hastanelerle işbirliği çalışmalarımız sürmekte olup, gerek staj gerekse iş bulma imkanlarıyla ilgili okulumuz öğrencilerimize tam destek verecektir.

İlk ve Acil Yardım programından mezun olan gençler, sağlık sektöründe en çok aranan ve iş imkanına sahip olmanın yanı sıra, dikey geçiş yoluyla eğitimlerini lisans düzeyine tamamlama imkanlarına sahip olacaklardır. Fizyoterapi programını tamamlayan gençler de, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, sağlık turizm tesisleri gibi geniş bir çalışma alanına sahiptir. Akademik danışmanlık hizmetleriyle öğrencilerimizin staj ve iş arama çabalarına, öğretim görevlilerimiz tam destek verecektir. Ayrıca, ekonomik durumu yetersiz öğrencilerimizle başarılı öğrencilerimize yönelik sosyal yardım desteği de sunulacaktır. Okulumuzu tercihleri arasında değerlendirmek ve bu konuda bilgi almak isteyen gençlerimizi, okulumuzda sürekli bilgilendirme imkanımız mevcuttur. Telefonla bilgi almak isteyenler 02464414334 no.lu telefon aracılığıyla okulumuza ulaşabilirler. Ayrıca sosyal medya hesabımız olan https://www.facebook.com/atayalvac adresinden gençlerimizin sorularını anlık olarak yanıtlayabiliriz.” dedi. Özgül, “Okulumuzda önümüzdeki yıllarda Diyaliz, Ağız ve Diş Sağlığı ve Tıbbi Laboratuvar Teknikleri programlarına da öğrenci alımı gerçekleştirilecektir.” dedi. 

Yayın Tarihi: 15/07/2017
Okunma Sayısı: 1599