Dr. Atayalvaç’a SDÜ’den Toplumsal Katkı Ödülü

Hayırsever kişiliğiyle tanınan Dr. G.Türkan Berkand Atayalvaç’a, Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından Toplumsal Katkı Ödülü verilmesi kararlaştırıldı.

Atayalvaç Sağlık Hizmetleri MYO’nun teklifi üzerine SDÜ Senatosu’nun 16 Kasım 2017 tarihinde yapılan toplantısının gündemine alınan Dr. G. Türkan Berkand Atayalvaç’a Toplumsal Katkı Ödülü verilmesi hususu oybirliğiyle kabul edildi.

Dr. Atayalvaç’a Toplumsal Katkı Ödülü verilmesinin gerekçesi, “Eğitim çalışmalarına verdiği destekle bilinen, 2000 yılında 250 kız öğrencinin barınabildiği Türkan Atayalvaç Kız Öğrenci Yurdu’nu yaptırarak Yalvaç’taki yüksek öğrenim öğrencilerinin barınma sorunlarının çözümüne katkı sunan, 2016 yılında da Atayalvaç Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu binasını yaptırarak üniversitemize kazandıran emekli dahiliye ve fizyoterapi mütehassısı, Dr. G.Türkan Berkand Atayalvaç’a, yüksek öğrenime verdiği destek ve örnek katkılarından dolayı” olarak açıklandı.

Atayalvaç’a Toplumsal Katkı Ödülü’nün okulun resmi açılış töreninde takdim edileceği öğrenildi.

 

Dr. G.Türkan Berkand Atayalvaç kimdir?

Dr. G.Türkan Berkand Atayalvaç, 1926 yılında Yalvaç’ta doğmuştur. İlkokul 4. sınıfa kadar Yalvaç Gazipaşa İlkokulu’nda okumuştur. Yalvaç’ın yetiştirdiği ilk öğretmen olan, babası Süleyman Fehmi Atayalvaç’ın görevi dolayısıyla tahsiline Ankara’da devam etmiştir.

İstanbul Tıp Fakültesi’nden 1947 yılında mezun olmuştur.  Doktor olarak ilk görev yerleri kendi isteği ile Savaştepe ve Kastamonu-Gölköy Köy Enstitüleri ve sonrasında Validebağ Sanatoryum ve Prevantoryum’dur.

1953 yılında iç hastalıkları alanında ihtisas yapmak üzere Amerika’ya gitmiştir. Türkiye’ye döndükten sonra yeniden Validebağ Sanatoryum ve Prevantoryum’da dahiliye mütehassısı olarak çalışmaya başlamıştır.

1964 yılında yeniden Amerika’ya giderek ikinci bir dal olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon ihtisasını da yapmış ve Amerika’da muhtelif hastanelerde görev yapmıştır.

Profesörlük unvanını Amerika’da almıştır. 2010 yılında Türkiye’ye dönmüştür.

Yalvaçlı ilk bayan doktordur.

Yalvaç’ta 2000 yılında yaptırmış olduğu 250 kişilik kız öğrenci yurdu halen hizmet vermeye devam etmektedir.

Hayırsever Atayalvaç, 2015 yılında Süleyman Demirel Üniversite’yle yaptığı protokolle Atayalvaç Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu binasını yaptırmış ve söz konusu bina 2016 yılında hizmete girmiş olup, ilk öğrencilerini de 2017 Eylül’ünde kabul etmiştir. 

Yayın Tarihi: 17/11/2017
Okunma Sayısı: 2346